21 Ocak 2015 Çarşamba

İhsan Eliaçık: Kerbela’da Hz. Peygamber’in torunlarını CIA ajanları mı şehit etti?

İlahiyatçı İhsan Eliaçık, "Charlie Hebdo katliamında Batı'nın parmağı var" iddialarına ilişkin olarak, "Batılılar İslam dünyasının dört bir köşesinden atılsa ve bütün İslam memleketlerinde İslamcılar iktidar olsa... İslam dünyası kan ağlayacaktır" dedi. Eliaçık, "Hazreti Peygamber'in torunu şehit edildi Kerbela'da... Kim yaptı bunu? CIA ajanları mı?" diye sordu.

Eliaçık, Hz. Muhammed'le alay edilmesi konusunda ise Kur'an ayetlerini referans göstererek, "Cezalandırma yok. Silah kullanma yok. Hele öldürme, hiç yok. Ayetler apaçık. 'Sözü değiştirene kadar orada oturma, oradan uzaklaş' diyor" ifadelerini kullandı.

İnternette "Cübbeli Ahmet Hoca ürünleri adı altında satışlar yapıldığını" söyleyen Eliaçık, "Orada satılan ürünlerden biri "yakmayan kefen". Ceylan derisine Allah'ın isimlerini yazıyorsun, onunla kefenleniyorsun ve kabir azabındaki ateşten korunuyorsun" diye konuştu.


Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan (21 Ocak 2015) İhsan Eliaçık'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Hazreti Peygamber'in karikatürünün çizilmesi karşısında Müslümanlar rencide oluyorlar. Bu konuda ne diyorsunuz?

İhsan Eliaçık: Peygamber'in karikatürünün çizilmesi Müslümanları rencide eder.

Rencide olan Müslümanlar nasıl bir tavır almalı?

İhsan Eliaçık: Allah'la, Peygamber'le, Kuran'la, ayetlerle alay edenlere karşı ne yapılması gerektiği Kuran'da var. Söylenen şu: "Alay edenlerle karşılaştığınız zaman sözü değiştirene kadar onlardan uzaklaşın ve onlarla beraber oturmayın." Mekke'de müşrikler alay etmiş, En'am suresinin 68. ayeti gelmiş. Medine'de Yahudiler ve Hıristiyanlar alay etmiş, Nisa suresinin 140. ayeti gelmiş. Ayetlerde söylenen hep aynı: Alay edenlerle birlikte oturmayın, oradan uzaklaşın... Pasifist bir tutumdur Allah'ın bizden istediği... Pasifist bir protestodur.

Cezai bir müeyyide yok yani...

İhsan Eliaçık: Cezalandırma yok. Silah kullanma yok. Hele öldürme, hiç yok. Ayetler apaçık. "Sözü değiştirene kadar orada oturma, oradan uzaklaş" diyor. Alay biter de söz normale dönerse oturabilirsin. Yani "İlişkiyi kopar" bile demiyor, sadece uzaklaş diyor. Uzaklaşarak şunu söylemiş oluyorsun: "Bu yaptığın hoşuma gitmiyor. Sen de ısrarla yapmaya devam ediyorsun. O zaman bana eyvallah." Çok ince bir tutum...


Hazreti Peygamber'in kendisiyle ısrarla alay eden şiirler yazan bir müşrik şairin öldürülmesini emrettiğine dair bir rivayet var... Bu rivayetle ilgili düşünceniz nedir?

İhsan Eliaçık: O rivayetin aslı yoktur. Uydurmadır. Güya Hazreti Peygamber, "Beni şunun elinden kurtaracak yok mu" demiş. Bunun üzerine iki sahabe, alay eden o kişinin yanına gizlice sokularak arkadan hançerleyip öldürmüş. Bu asılsız bir rivayettir. Çünkü alay edenlerle ilgili olarak ne yapılacağı ayetle sabit... Hz. Peygamber'den 150 yıl sonra yaşamış bir tarihçinin uydurmasıdır bu.


Karikatürleri protesto etmeye ne diyorsunuz?

İhsan Eliaçık: Gidersin, o karikatürleri yayınlayan basın kuruluşunun önünde basın bildirisi okursun, gösteri yaparsın. Ama insanlara zarar verme hakkımız yok. Ölçü bu.

6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenme meselesi

Nurettin Yıldız isimli bir hocanın "Altı yaşındaki kız çocuğuyla da evlenilebilir" demesi büyük olay oldu. Altı yaşındaki kız çocuğuyla evlenme mümkün olabilir mi? Nereden çıkıyor bu fetvalar?

İhsan Eliaçık: Talak suresinin 6. ayetinde boşanan kadınların boşandıktan sonra yeni evlilik yapmaları için beklemeleri gereken süre anlatılır. O ayette yaşlı kadınlardan, hamile kadınlardan ve hiç âdet görmemiş kadınlardan söz edilir. Nurettin Yıldız, "hiç âdet görmemiş kadınlar" ile kastedileni "henüz âdet görmemiş" olarak açıklıyor ve böylece evlilik akdinde yaş sınırını ortadan kaldırıyor. Halbuki "hiç âdet görmemiş kadınlar" ile kastedilen, hastalık nedeniyle âdet görmeyen yetişmiş, olgun kadınlardır.

İslam'da "evlenme yaşı" var mıdır?

İhsan Eliaçık: Nisa suresi 6. Ayette "evlilik çağı" kavramı geçiyor. İslam'ın nikâh teorisinin ipucu o ayettedir. Ayette evlilik için iki şarta işaret ediyor: BİR: Buluğ... İKİ: Rüşt... Buluğ, yani bedensel ergenlik... Rüşt, yani zihinsel ergenlik...

Nurettin Yıldız bu ayete rağmen nasıl oluyor da "6 yaşındaki kız çocuklarıyla evlenme söz konusu olabilir" diyor?

İhsan Eliaçık: Talak suresinin 6. ayetini yanlış yorumluyor. Gerçi haksızlık etmeyelim, "6 yaşındaki çocukla evlenilir ve onunla karı-koca hayatı yaşanır" demiyor. Dediği şu: "Evlilik akdi ayrıdır, fiili evlilik ayrıdır. Çocuklarla evlilik akdi yapılabilir ama fiili evlilik için buluğ ve rüştü beklemek gerekir." Yani aslında Nurettin Yıldız da fiili evlilik için buluğ ve rüştü gerekli görüyor.

Fiili evlilik için buluğ ve rüşt gerekliyse... "Küçük çocuklarla evlilik akdi yapılabilir" demeye ne gerek var?

İhsan Eliaçık: Gerek yok. Kitapta da yeri yok. Böyle sıkıştırmaya da gerek yok. Ayrıca bu istismara yol açacak bir görüş. Fıkıhta "sedd-i zerai" ilkesi vardır. Yani "kötülüğe giden yolu kapama" ilkesi... Bu da ihmal edilmemeli.

Adam ateistim diyor ama İslam'ı tarif ediyor

İhsan Eliaçık'tan bir ateist anısı:

"Geçen birisi 'Ben ateistim ama hayâya inanıyorum, hayâ duygusu evrim sürecinin bir parçasıdır' dedi. Ona şu dedim: 'Sen aslında İslam'ı tarif ediyorsun. Hazreti Peygamber'e hayâ imandan mıdır diye sorduklarında şöyle cevap vermiş: Hayâ dinin tamamıdır."

'Yakmayan kefen satıyorlar'

İhsan Eliaçık'tan aldık enteresan haberi.

İşte anlattıkları:

-  İnternette "CAH ürünleri" var. Satışta... Cüppeli Ahmet Hoca ürünleri yani...

-  Cüppeli Ahmet'in haberi var mı, yoksa adını mı kullanıyorlar bilmiyorum. Eğer adını kullanıyorlarsa mahkemeye versin. Eğer kendisininse açıklamasını yapsın.

-  Orada satılan ürünlerden biri "yakmayan kefen". Ceylan derisine Allah'ın isimlerini yazıyorsun, onunla kefenleniyorsun ve kabir azabındaki ateşten korunuyorsun.

-  Böylece 70 liralık kefen, oluyor sana 3 yüz 70 lira.

-  Bu nedir kardeşim? Yakında cennetten tapu dağıtacaklar. Rüşvet sevap diyecekler. Akrabayı kayırmak Allah'ın emriymiş... Nerelere geldi iş.

İslam'ın yenilikçileri

İhsan Eliaçık, "İslam dünyasında yenilikçi önderler çıktı" diyor ve şu isimleri veriyor:
...

devamını okumak için tıklayınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder